Home ยป Mathematics

# Mathematics

1. Octagon
2. Pentagon
3. Heptagon
4. Hexagon

## A man annual production sells in 3481600. The use of 10% will be

1. 35000
2. 34816
3. 34670
4. None of these

10% of 3481600 is 348160.

## A man paid 8500 zakat what will be his income:

1. 400000
2. 340000
3. 450000
4. None of these

We know zakat is 2.5%.

2.5% of 400000*(25/1000) = 10000

2.5% of 340000*(25/1000) = 8500

## The sum of the ages of a father and his son is 100 years now . 5 years ago their ages were in the ratio of 2:1 .The ratio of the ages of father and son after 10 years will be

1. 5:3
2. 4:3
3. 10:7
4. None of these

Solution:

5 years back sum of their age was = 100–(5+5)=90 years

Age ratio=2:1

Ratio sum = 2+1 = 3

Father’s age 5 years back= 90× 2/3 =60 years

Son’s age 5 years back= 90-60= 30 years

Ages Now = 60+5: 30+5

65:35

Ratio of their ages 10 years after will be= (65+10): (35+10)= 5:3

## (7x-1)=(4x+8) what will the value of x:

1. 03
2. -03
3. 01
4. None of these

Solution:

(7x-1)=(4x+8)

7x-4x = 8+1

3x = 9

x = 9/3

x = 3

## A man take loan of 65000 on annual at interest rate of 3% in how many years interest become 68900?

1. 2
2. 3
3. 4
4. None of these

Loan = 65000

Anual interest 3% = 65000*(3/100) = 1950 per year

We need to pay 68900-65000 = 3900 interest total

So

1950*2 = 3900 ,

After two years we will pay 68900

## A man annual production sells in 75000 . The use of 10% will be

1. 6500
2. 5500
3. 4500
4. none of these

10% of 75000 is 7500.

## In class there are 27 students. if there are 7 more girls than boys in the class how many students are girls?

1. 10
2. 17
3. 23
4. None of these

Total Students: 27

Boys and girls = 20 Its means Girls  = 10 and boys=10

More girls than boys = 7

So Girls 10+7 =17

## The mean of five numbers is 18. If one number is excluded, then their means is 16 the excluded number is_________.

1. 24
2. 26
3. 28
4. None of these

Solution:

Mean of five numbers:

(a+b+c+d+x)/5 = 18

a+b+c+d+x = 18*5

a+b+c+d+x = 90 ____________1

One number is excluded

(a+b+c+d)/4 = 16

a+b+c+d = 16*4

a+b+c+d = 64____________2

subtract equation 1 from 2

a+b+c+d+x -a-b-c-d  = 90-64

x = 26

## The difference between a discount of 35% and two successive discount of 20% on a certain bill was 22. find the amount of the bill.

1. 200
2. 1100
3. 2200
4. None of these

## A person bought 200 dozen orange at Rs.10 per dozen and he spent Rs. 500 on transportation. He sold each orange at Rs.1 each what was his profit or loss %?

1. 5%
2. 4%
3. 3%
4. None of these

Solution:

per dozen: 10 Rs

transport expense: 500

Sell earch orange at : 1 Rs

Cost price of 200 dozen oranges = 200*10 = 2000

Total oranges with expense = 2000+500 = 2500

Sell 2400 oranges in 2400 Rs because each orange price is 1

So he got loss, how much? see below

Loss  = 2500-2400 = 100 Rs

Loss % = Lossx100 / Cost

= 100*100/2500

= 4%

## 0.75: x: 5:8 then the value of x is:

1. 1
2. 1.20
3. 3.3
4. None of these

Solution:

0.75: x: 5:8

0.75/x = 5/8

x = (8×0.75)/5

x  = 6/5

x = 1.20