# Category: Mathematics

### A Is the father of B but B is not A’s son what is relationship of B to A?

1. Son
2. Daughter
3. Cousin
4. Sister

A is father,
B is not son,
so there is only one possibility of answer B is daughter of A.

### 1.272747… is a/ an?

1. Rational Number
2. Irrational Number
3. Integer
4. Whole number

Rational Number: Any number with floating point like 10.33

Irrational Number: A number that cannot be expressed that way is irrational

Integer: Any positive, negative or zero number i.e. -34

Whole number: any positive or zero like 34

### Find the odd one in the series: 835, 734, 842,761, 853, 981, 532

1. 751
2. 853
3. 981
4. 532

Solution:
SUM OF last two digits is first digit
751 => 7!=5+1
853 => 5+3
981 => 8+1
532 => 3+2

### A number is increased by 20% and then decreased by 20% the final value of the number

1. Does not change
2. Decreases by 2%
3. Increases by 4%
4. Decreases by 4%

lets suppose number is 100:

100+ (20%) =120
120 -(20%) =96

4% of 100 is 4 so 100-4=96 . It means it decreases 4%

### A cube has a volume of 8 cubic meters. If each side is doubled in length what will its new volume be in cubic meters?

1. 16
2. 32
3. 48
4. 64

Volume of a cube: Side * Side *side
A cube has volume 8= 2*2*2 means side is 2
each side is double so new side is 4
so new volume 4*4*4=64

### Akram thought of a number, added 7, multiplied by 3, took away 5 and divided by 4 to give an answer of 7. What was the starting number?

1. 2
2. 3
3. 4
4. 5

let suppose number is X

x+(7*3)-5/4=7
x+21-4/4=7
x+4=7
x=7-4
x=3

### By Selling a fan for Rs. 475, a dealer loses 6%.To get a gain of 6%, he should sell the fan for?

1. Rs. 575
2. Rs. 525
3. Rs. 522.50
4. Rs 535

Sale Price of fan = Rs. 475
Loss = 6%
Cost price of fan = 100/100 – 6 × 475 = Rs. 505
In second case he get gain 6% if his sale price is
Sale price = 100 + 6/100 × 505 = 535

### If the wages of 6 men for 18 days are Rs 2100 then find the wages of 9 men for 12 days

1. Rs: 2100
2. Rs :2520
3. Rs: 2300
4. Rs: 2750

wage of 6 men for 18 days=2100
wage of 6 men for 1 days =2100/18
wage of 1 men for 1 day=2100/(18×6)=19.4444444444

wage of 9 men for 12 days= 19.4444444444*9*12=2100

Top 